Spagetti Aglio Olio

Assalamualaikum semua~

Ok. Tak tau nak update ape dalam blog. Rasa macam nak kongsi resepi pulak. hehehe

Aku ni bukanlah peminat pasta sangat tapi tetiba tekak teringin nak makan spagetti. Kebetulan spagetti memang sentiasa ade je kat rumah. Check bahan-bahan lain pon sume lengkap. So mari mula memasak spagetti aglio olio.

Meh nak share resepi sikit. Dapat dari sini.

Bahan-bahan:
Spagetti
Kiub atau pes ayam
3-4 ulas bawang putih (dipotong atau dicincang ikot suka)
Olive oil (secukupnya)
Cili padi (potong kecik2)
Daun sup (dipotong kecil)
Oregano
Carrot
Sosej
Udang
Garam secukup rasa
Serbuk Pamesan cheese (yang halal)

Cara-cara:
  • Mula-mula mestilah rebus spagetti dulu dengan kiub/pes ayam. Rebus sampai lembut. Lepas tu toskan dan simpan sedikit air rebusan spagetti.
  • Panaskan sedikit olive oil dalam kuali dan goreng bawang putih sehingga kekuningan dan naik bau. Lepas tu masukkan cili padi (kalau nak pedas letak banyak), carrot, udang dan sosej. Kalau nak letak sayur atau bahan lain macam ayam pon boleh.
  • Masukkan sesenduk air rebusan spagetti tadi. Aku letak lebih sebab nanti dapat basah-basah sket spagetti tu. Letakkan garam secukup rasa.
  • Kemudian masukkan spagetti yang telah ditoskan tadi dan gaul sampai rata. Lepas tu boleh la letakkan daun sup dan oregano ikut suka. Aku sukakan bau oregano tu, so letak lebih. Tak nak letak pon boleh.
  • Hidangkan bersama sedikit taburan serbuk Parmesan cheese ataupun kepingan cheesedale yang telah dikoyakkan. Siap untuk dinikmati.
Kalau korang takde olive oil, boleh guna minyak masak biasa je. Takde masalah. Ikot suka masing-masing. Nak letak daging, udang, sotong pon boleh. Takde pulak spagetti tu menangis. huhu

Oh ya. Selain spagetti bole jugak kalo nak guna macaroni, penne dan sepupu sepapatnya. Sedap!




p/s: Kredit to Luna for the recipe.


Will Be Back Soon

Assalamualaikum semua~~
Lamanya tak menulis disini. Maaf sebab dah lama meninggalkan dunia blogging. Kekangan masa membuatkan aku terlupa akan kehadiran blog ini. I think I always said will be back to write but janji dicapati.

Maafkan saya. Akan kembali menulis jika terdapat ruang dan peluang. Will be sharing lots of stories. Minggu lepas pergi bercuti bersama kawan-kawan ke Melaka. InsyaAllah akan share cerita di sini.

Got to go guys. Bye!



p/s: Throwback bercuti minggu lepas rasa cam kelakar je. Nantikan cerita saya. Thanks.


Denda Di Sekolah Zaman Dahulu Yang Mungkin Budak Sekarang Tak Merasa

Labels: , , , , , ,

Assalamualaikum semua~~

Terasa nak update plak blog sini walaupun tengah kerja. *Ngehngehngeh
Oleh kerana tak se-busy hari biasa, melayan social media la. Sedang scroll dari bawah ke atas 'Home' Facebook, ternampak pulak satu post dari profile cikgu sekolah dulu. Beliau pon share dari kawan.

I wonder la kalau bebudak sekarang merasa denda-denda kita dulu. Sedangkan cikgu baru denda tulis, 'Saya berjanji takkan ponteng sekolah lagi.' untuk sepuluh kali pon, mak ayah buat report polis, saman, masuk tv bagai.

Dedolu, jangan harap mak ayah nak backing, kena tambah lagi ade.

  • Berdiri di tempat duduk sampai habis kelas
Ni selalu kot merasa. Disebabkan ade dua tiga orang kat belakan tu bersembang time cikgu mengajar, satu kelas kena denda. Tak pon tak siap kerja sekolah. Memang rasa nak tercabut lutot kena berdiri sampai sejam.

  • Berdiri atas kerusi sampai habis kelas
Ni aku dulu memang akan kena kalau tak bawak atau terlupa bawak buku teks atau buku kerja sekolah. Kalo meja kat tepi tingkap, memang membuang pandang ke luar je la. Kalo ade cikgu atau murid lain lalu, buat tak tau je. 

(Sumber: Google Images)

  • Berdiri atas meja
Ni selalu kalau tak dapat jawab soalan cikgu bagi. Selalu berperingkat, bermula dari berdiri kat tempat duduk. Sapa dapat jawab boleh duduk. Sapa tak dapat jawab, berdiri atas kerusi, tak dapat jawab berdiri atas meja. End up, kena ketuk ketampi kalo tak dapat jawab lagi.

(Sumber: Google Images)

  • Berdiri luar kelas.
Zaman aku sekolah dulu takde berdiri depan kelas. Berdiri kat atas padang terus. Paling win kena berdiri time tengah hari panas terik. Nyerongen je yong yob oi...

  • Kena tulis ayat berulang-ulang dalam buku nota.
Yeah!! Kena ulang sampai seribu tahu. Time tu sumpah tak nak tak siap kerja sekolah lagi. Dapat pulak kena denda dengan cikgu Matematik. Memang kena buat soalan matematik sampai 10 mukasurat. Satu muka surat ade 15-30 soalan. Masak!

  • Kena pulas telinga, tarik sideburn atau cubit kat perut.
Ni aku pernah kena dengan cikgu Bahasa Melayu. Cikgu Sabariah nama beliau. Sebab tak siap karangan jer. Sakit dia, seminggu tak habis siap lebam lagi. Bagitau mak, mak tengok je siap dapat padan muka lagi. Sobs......

  • Kena denda mintak 20sen/50sen/seringgit masuk duit tabung kelas.
Ni common dan takkan pernah serik kalau kena. Serik kalau tak dapat makan je. Kalau mak bagi belanja seringgit, kena denda seringgit, tak kebulur kau? Nasib baik ade Rancangan Makanan Tambahan (RMT) time tu.


(Sumber: Google Images)

  • Ketuk ketampi atau pumping
Ni paling kerap dan paling famous masa form 2 dulu. Cikgu Sejarah, Cikgu Khai nama dia. Bila dia masuk semua kena get ready. Sebab dia akan tengok buku nota dan mesti kena dapat jawab soalan dia. 

  • Potong rambut beramai-ramai
Ni selalu budak lelaki kena. Tiap-tipa hari Isnin ade spotcheck rambut. Sape rambut panjang ala-ala rockers atau Kpop dulu, memang kena la. Ade cikgu yang garang dan kejam tu nasib la tobek sana tobek sini.


Tu je kot. Ade lagi tapi dah malas nak menaip lagi. Kalo korang nak share pengalaman korang sila komen kat bawah(kalau ada). Budak-budak sekarang ni manja, mak bapak pon manjakan anak. Macamlah mak bapak tak pernah kena time sekolah dulu. 

Budak-budak sekarang dididik dengan teknologi, IPad, IPhone, Xbox dan sebagainya sebabkan budak-budak anti sosial, takde kawan dan tak pandai berkawan. Zaman aku dulu kawan punyalah ramai main batu seremban, polis sentri (police and thief), rounders dan banyak lagi lah.

Ehh..panjang pulak menaip ni. Ok la...sampai disini saja. Tulisan akan bersambung di entry akan datang yang entah bila tak tau.



p/s: Rindu nak main rounders dengan kawan pakai bola kertas bungkus gam selotep.



credit to: Mohammad Zailan Haji Siwan's post.

Selamat Hari Guru, che'gu!

Labels: , , , ,

Assalamualaikum semua~

Tanggal 16 May adalah Hari Guru. Kepada cikgu-cikgu di guru di luar sana, Selamat Hari Guru dari saya. Sempena Hari Che'gu ni meh nak berpantun sikit.

Anak Cina berlari-lari,
Sambil bawak buah guli;
Nakal kami, pelajarmu, Ya Rabbi,
Habis semua kami buli.

Waktu senja main lari-lari,
Tersepak batu bengakak ibu jari;
Kerja sekolah kami buat tak peduli,
Kena denda kami lari.

Sarapan pagi makan roti,
Cicah dengan air kopi;
Keranamu cikgu kami disini,
Selamat Hari Guru dari kami.

Ok la..dah tak tau nak karang pantun lagi. Walau pon zaman sekolah dulu nakalnya yamg teramat, cikgu tak pernah pulak jemu nak melayan. Kena denda pon saya dah tak heran. Kerana kesabaran cikgu dululah, saya berada di mana saya berada sekarang. Terima kasih cikgu. Terima kasih lecturer. Terima kasih rakan sekerja. Terima kasih bos. And most important of all, terima kasih mak, my greatest teacher ever!



p/s: Selamat Hari Guru buat semua guru di Malaysia.


Rezeki Dari Allah

Labels: , , ,

Assalamualaikum semua~

Entah bila masa nak reconstruct blog ni tak tau. Semedang busynya. Tak busy pon buat-buat busy jugak. *ehh...

Alhamdulillah. Di sini nak berkongsi cerita dan kegembiraan kepada yang membaca blog daku yang tak femes ni.

Taraa.......


*clap clap clap*
Alhamdulillah. My first asset. Rezeki dari Allah. Tak sampai setahun bekerja, inilah aset pertama yang berjaya dimiliki. Walaupun tak seberapa dan tak semewah mana, namun inilah kemampuanku buat masa ni. InsyaAllah akan dijaga sebaik mungkin. 

Perancangan asal, takde niat pon nak beli kereta dalam masa setahun bekerja. Entah macam mana terniat di hati nak mempunyai kereta sendiri. Senang untuk aku bergerak ke mana-mana.



Kalau terjumpa, terserempak atau berselisih, mohon tegur yer. Tapi jangan buat pasal toreh kereta aku pulak. Almaklum la, ramai tengah panas dengan FMC enam jahanam tu. Aku pon terkena tempiasnya dengan segelintir typical Malaysian people kerana memandu kereta Myvi. Iolls tak terlibat hokeyh! Peace!



p/s: Next target..........nak sambung Master pulak. InsyaAllah.


Blog Outdated! Ketinggalan Zaman, hokeh!

Assalamualaikum semua~!

Bersawang! Outdated! *sigh

Hampir setahun tak berblogging. Teringat pada blog sendiri setelah baca blog officemate. *Baru terhegeh-hegeh nak bukak blog sendiri*

Jeles tengok blog orang cantik-cantik, widget canggih-canggih, ada itu, ada ini. Blog sendiri, outdated! Malam ni last keje. InsyaAllah akan merajinkan diri memperbaharui sedikit demi sedikit blog ni. Jugak akan cuba merajinkan diri menulis di sini.

Sekian, terima kasih.


p/s: Dulu ada jugak buat comeback entry kononnya. Tapi terabai jugak.


#THROWBACK Kem Kepimpinan Pelajar SMK Serendah

Labels: , , ,

Assalamualaikum semua~

Bersawang, berhabuk dan berkulat. Penat menyucikan belog yang dah macam sarang dracula vegetarian nih! Cucilah sangat, kan......tetibe rasa ingin menulis entry baru kat sini. Wanna share new story, new exprience, new friends, and new adik-adik.

Tanggal 29, 30 dan 31 haribulan 8, 2014 aku bersama dengan Adda dan Faez berpeluang jadi fasilitator untuk kem budak sekolah menengah kat Tanjung Malim. Nama tempat tu, Kem Desa Selesa, Tanjung Malim. Memang selesa sangat. =_=*

Tengah sibuk tolong mak uruskan persiapan kenduri kahwin Yop lagi 2 minggu tu pon sempat lagi bercamping. Mak bagi green light, so pegilah. Lagipon dah lama tak join camping. Malas nak taip panjang-panjang. Jom tengok gambar. 

Hai adik-adik SMK Serendah. Nice to meet you guys!

Buat apa tu adik oi?? Seronok tangkap ayam?

Model gambar ni ayam berbulu albino tu je
tapi entah dari mana datang model satu lagi tu....hmmm

Kau duduk diam-diam ye cik ayam. Nanti aku sembelih kau kasi putus leher.

Model ikan duyung exclusively imported from Lautan Hindi. ekekekeke

Haiyarkkk!!!

Bashir: Kau sorok selipar aku tadi kan? Nah kau setepek lulur keinsafan.
Adik: Ampun Tuan Bashir beribu-ribu ampun. Saya janji tak sorok lagi.

Masker ni bagus untuk kulit, dik. Lepas ni kulit adik mesti
sihat dan kuat macam kulit buaya tu. Confrim!

Meoww~ Kuchi kuchi kuchi Meow~

Satu ribu satu, satu ribu dua, satu ribu tiga, satu ribu empat

Mee panjang ni korang kongsi ramai-ramai ye. Ni la breakfast korang.
hoho

Bye adik-adik semua. Terima kasih dan semoga bertemu kembali.

Pictures credit to Faez Idha. Sorry sebab curi gambar dari FB kau tak bagitahu....hihihi

Pengalaman yang takkan dilupakan. Seronok layan adik-adik ni. And guess what? Hanya aku dan Adda saja fasilitatot perempuan yang ada. Agak penat tahu. 

Air kat sana terlalu sejuk tapi aku tetap mandi ok. Bergegar rahang aku tahu? On the last day before packing to go home, masuk toilet kat bilik dan baru perasan ade banyak lubang. Homaiigaddd!!! Selama ni masuk toilet tu waktu malam ja tak perasan semua lubang itu. 

Terima kasih kepada pihak MHTWO dan KEWASA sebab bagi peluang dan pengalaman baru kepada saya. Lain kali ajak saya lagi yer....hehe


p/s: Tak sempat nak buat aksi terjun tiruk kat sungai tu. hmmm.....

Cara Buang Iklan atau 'Like' Ketika Blogwalking

Labels: ,

Assalamualaikum semua~!

Berbulan rasanya tak update blog. Asyik blogwalking ja. Sekarang ni trend blogger sume nak kene 'Like' dulu baru boleh baca yer? Kalo tak nak 'Like' kena tunggu berjuta saat baru boleh baca post korang yer? Such irritating! 

Ada sesetengah tu kalo dh tekan 'Like' sekali, esok datang blogwalking blog yang sama kena 'Like' lagi sekali. Memang aku padam terus tab browser. Kan dah lari satu traffic blog korang. Sumpah aku menyampah dengan blog macam ni. Cukup la sekadar letak icon ataupon link ke, widget ke kt blog tu. 

Tapi ada cara korang boleh remove bende-bende tu dari menyemakkan pembacaan korang. Do you know the existing and the used of Inspect Element? Kalo tak tau, meh sini nak bagitau. Kalau dah tau, duduk diam-diam, baca je ye....

This is one of the irritating blog. Kena 'Like' dulu baru boleh baca. Hmm...

Step 1: Right click mouse/touchpad korang kat border image 'Like' tu.
Pilih 'Inspect Element' kat bawah skali.

Ada keluar satu windows panel kat bawah tu kan?
Step 2: Ada yang dh siap highlight tu, korang terus je tekan butang 'Delete'.

Dah hilang kan? Tapi ade tinggal background gelap kat belakang tu je.
Step 3: Terus je tekan je butang 'Delete' lagi sekali.

Ok. Done! Teruskan pembacaan.

Ok. Dah tau? Boleh cuba. Kalo ade iklan-iklan yang semak dan tak senonoh tu pon boleh padam guna cara ni. Happy reading fellas!


#SPECIAL Selamat Hari Guru

Labels: , , ,

Assalamualaikum semua~!

Lama tak update blog. Bersepah sawang sana sini. Hmmm....

Hari ni bertarikh 16 Mei 2014 merupakan sambutan Hari Guru sempena mengenang jasa dan penat lelah guru yang mendidik kita serta anak bangsanya. Jasa guru tak mungkin dilupakan. 

Di sini saya nak tulis special entry untuk guru-guru dan pendidik yang memang aku akan ingat sampai bila-bila.


  • Cikgu Tabika Kemas Pulau Besar

Ni cikgu pertama aku, Cikgu Nah. Cikgu la yang mengajar aku untuk kenal ABC 123 sehinggalah aku boleh membaca. Time ni la dapat ramai kawan baru even kawan sebaya aku time tu (umur 6 tahun) ade 5,6 orang jer. But seriously, thanks to you teacher, I've be able to read and calculate until now. Thank you so much. Hari tu jumpa beliau kat TF segan nak tegur. huhu


  • Cikgu-cikgu Sekolah Kebangsaan Pasir Panjang Ulu

Sekolah rendah aku ni nama je ulu tapi takde la terletaknya di ulu jaoh sana nun. Tepi jalan kampung jer pun. Di sekolah ni aku belajar Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Matematik, Sains, Pendidikan Islam dan lain-lain lagilah. Sekolah kecik jer cikgu pon tak ramai sebab muridnya pon sikit. Memang boleh kata semua cikgu aku kenal la. Cikgu Rahim (Matematik), Teacher Miskiah (English), Cikgu Patmawati (Bahasa Melayu), Cikgu Azila (Sains) dan ramai lagi la. 

Time sekolah rendah adalah zaman jahiliyah dan jenayah aku dedolu. Setiap minggu dan hampir setiap hari mesti ada je denda yang aku dapat. Berdiri atas kerusi, ketuk ketampi, rotan tapak tangan, kena cubit dan sebagainya. But thanks to that keputusan UPSR aku cemerlang. Terima kasih cikgu.


  • Cikgu-cikgu Sekolah Menengah Kebangsaan Dato' Seri Maharaja Lela

Zaman sekolah menengah baik sikit la. Ye la duduk pon dalam kelas Rancangan Khas (lower form) dan kelas Sains satu (upper form). Kelas budak pandai la katakan konon. Even result UPSR cemerlang, aku tak ditawarkan ke mana-mana sekolah berasrama penuh. Tapi aku bersyukur dan tak pulak kecewa. Kat sini macam-macam cikgu yang mengajar aku. 

Antara cikgu yang memang bila aku kenang, boleh ketawa sorang-sorang, Cikgu Sejarah form 3, Cikgu Khai dan Cikgu Biologi form 4&5, Cikgu Mahiran. Diorang kalo mengajar garang kot. Bab keje sekolah dengan buku nota memang strict giler. Kalo tak buat atau tak siap memang ada 'grand prize' menanti. Cikgu Seni form 2, gatal plak. Tak mau mention nama beliau kat sini. Beliau kalo bercakap nak bagi nota tak sah kalo takde unsur-unsur tak senang ni. *Seram wooo.... Sifu Tae Kwon Do, Cikgu Fauzi, rupanya beliau ni kawan satu form dengan abang aku di sekolah yang sama aku belajar ni. Dengan beliau, bersembang macam kawan bukan macam murid dengan cikgu. Subjek pebret aku, Fizik, Cikgu Shaiful. Memang time kelas dia aku akan fokus betol-betol. Dalam kelas memang aku sorang je yang tanya macam-macam dan kadang-kadang pelik-pelik. Disebabkan itu, I'm the only one student dapat A time result SPM. *bangga woo...


Hmmm...kalo nak cerita pasal cikgu-cikgu Tok Lela ni, satu entry tak cukup. Terima kasih cikgu-cikgu sekalian. Tanpamu, mungkin anak muridmu ini tak berada di mana dia berada sekarang.

  • Kolej Matrikulasi Perak

Ni first time duduk asrama. Menangis hari-hari woo untuk first month kat situ. Sebab ape? Rindu mak. huu Kat sini dapat ramai kawan dan lecturer yang sporting. Ade abang sedara aku yang jadi salah sorang lecturer yang mengajar subjek Biology kat situ. Tapi dia tak mengajar kelas aku la. Hmm...sepanjang kat matrik ni sengsara woo.. Assignment tutorial berlambak giler dan hari-hari kena buat. Tak perlu hantar pon assignment tu, tapi lecturer akan panggil randomly sorang-sorang, randomly selected questions, solve kat depan. Memang gelabah time tu kalo tak buat, 'pinjam' jawapan kawan sekelas. Lecturer akan tolong betulkan kalo salah dan ajar solve kan mana yang tak siap.


  • UiTM Shah Alam

Ohhh...4 tahun aku disini sehingga hari ini. Pelbagai ilmu dan pengalaman aku dapat kat sini. Lecturer-lecturer kat sini almost all is sporting enough. Specially thousands of thanks untuk Puan Norkhushaini sebab menjadi Supervisor Final Year Project yang membimbing dan sabar dengan kami sepanjang proses menyiapkan FYP ni. Menangis depan dia usah ceritalah sebab terlalu stress dan beliaulah yang menenangkan kitorang. Buat Ummi i-Hack, Dr. Fakariah, you are the best mentor and supervisor sepanjang proses menjayakan i-Hack Competition 2013. Penat-lelah, suka-duka bersama-sama teammates, beliau sentiasa disana membantu dan memberi semangat. Ohhh...sangat terharu. Terima kasih buat semua lecturers di FSKM UiTM Shah Alam. Jasamu dikenang.



Whoaa....ni cerita pasal guru ke, pasal pengalaman study aku? haha

Hmmm...no more words. Terima kasih banyak, banyak, banyak buat semua guru serta pendidik yang pernah mendidik diri ini dan buat semua yang bergelar pendidik. Tanpamu dan jasamu, maybe I'm not who and where I am now. Halalkan segala ilmu yang telah engkau curahkan dan izinkan aku mengajarkan apa yang telah engkau ajarkan kepadaku. 



To mak, terima kasih kerana menjadi 'guru' sepanjang masa untuk anakmu ini dari bayi sampai dah tua sebegini. *ehem! *cough Terima kasih. Jasa dan kasihmu tidak terbalas. You're the best teacher in the world I've ever had. 



p/s: Teacher-to-be? Me? Maybe not.


Typical Malay Dramas

Labels: , ,

Assalamualaikum semua~

Fuhhh...bersawang blog ni. Lama tak ber-update. Bila malas bermaharaja dongkol, ni la jadik nya. Haisshhh.....

Kali ni curi masa opis kejap nak update blog ni. Tengah rajin ni. Just nak membebel sekejap. Kalo tak nak baca sila klik button close. *blogger lain dah lama buat entry sebegini, aku baru nak buat. cett!!*

Semalam aku dengan housemate tonton la satu drama..alaa....drama kt TV3 setiap Isnin hingga Jumaat pukul 7 malam tu. Emmmm....tajuknya "Aku Isterinya". Ni la payahnya bila dah sangkut dengan drama, tepat jam 7 jer dah terpacak depan tv. Teruk sungguh perangai.


Tengah syok tengok semalam, ade satu babak ni. Pelakon si Anzalna tu berdialog, 

"Ini bukan jalan yang aku pilih. Aku terpaksa."

Most of malay dramas and stories mesti ade dialog ni. Nak argue sket. Hello! Terpaksa or tak, tu jugak jalan yang kau pilih. There's many diffrences between "aku pilih" dengan "aku mahu pilih". Mohon penulis skrip dan pengarah review balik dialog-dialog yang ada. Kalo perlu masuk balik kelas Bahasa Melayu. Merosakkan bahasa sungguh. 

Jalan cerita drama dan cerita melayu ni semua sama je. Apa pengarah kat Malaysia ni dah takde idea lain ke? Asyik cinta, cinta, dan cinta. Lelaki anak org kaya, playboy, perempuan miskin, ayu, sopan santun. Mula-mula tak suka, last-last jatuh cinta. Lepas tu mak mentua benci menantu. Perbezaan darjat, kaya, miskin. Kahwin paksa. Rebutkan lelaki atau rebutkan perempuan. Apa dah takde lelaki lain dan perempuan lain dalam dunia ni? Watdefish!


Most Malaysian malay *bajet chinese dengan indian tak tengok drama melayu* disogokkan dengan cerita-cerita yang tak menjana minda dan kurang berfikir seolah-olah itu adalah hakikat sebenar kehidupan zaman sekarang. Kalo bebudak berhingus tak kering lagi tengok cerita-cerita ni, merosakkan mentaliti dan pemikiran diorang je. Mencintai tak semestinya dicintai. Tak semua penderitaan berakhir dengan kebahagiaan tanpa dugaan. Dan tak semuanya indah seperti dalam cerita dan drama. 

But not all malay stories and dramas macam tu. Ada jugak yang bagus dan berpengajaran yang baik macam cerita Derhaka Seorang Madu, Hilangnya Doa Seorang Ibu, etc. But as for me cerita zaman P.Ramlee is the best la. Even kadang-kadang tu ceritanya agak mengarut dan tak masuk akal macam Ali Baba Bujang Lapok, Ahmad Albab, Keluarga 69 and etc, tapi banyak pengajaran yang boleh kita ambil. Cerita-cerita tu menyuruh orang yang menonton berfikir. Tak macam cerita sekarang, buat penonton malas berfikir. Jangan hanya lihat yang tersurat tapi lihatlah yang tersirat kerana yang tersirat itu lebih baik dari yang tersurat.


Copp!! Cukup sampai sini. Malas nak menulis panjang-panjang nanti korang boring plus menyampah. Mohon blogger-blogger lain dan pembaca jangan kutuk saya yang noob ni. Saya budak baru belajar. ghehehehehe

Mari layan salah satu video MatLuthfi90:


Kalau rajin, baca di sini. Dan juga sini.



p/s: Motif asal nak kutuk dialog Anzalna tu je tapi termelalut story bende lain plak. Okbai!


Awak 'Like' blog saya?