B.O.S.A.N

Assalamualaikum semua~~

BOSAN!! Xtau nk buat apa duk umah nie. Nk kuor jenjalan xde teman. Boring la kalo jalan sensorang. Ade sorang member aku si incik Fazalie ni dtg Teluk Intan aram nk ngabo dtg nye pukul bpe. Kalo idak buleh le awak kuor. Udah bosan bebeno rasenye duk umah. Nk jugak jenjalan. huhu


Nk jmpe member2 sekolah tu jaoh beno pulak nk pegi Kg.Gajah nun. Pengko rase tulang aku nk naik moto dr Teluk Intan ke Kg.Gajah nun. haishh!!


Dek sebab aku udah bosan bebeno duk umah, koje aku asyik on9, nengok movie on9 dan jugak mendownload movie. Mak aku udah meto, koje aku xde le bende lain. Asyik tu jew la. Nk koje yg mendtgkn income cm x berbaloi gak. Ye le, ujung minggu nie udah nk balik Shah Alam balik untuk intersesi Data Comm.


Tgh sedap2 on9 ngn download movie jew, tetiba masuk le pulak satu mesej dr CELCOM dlm "kumpulan berok" aku. (broadband le mangkuk!)

Bunyik nye rope gini ye ::

"Dear customer, you have exceeded the 5GB/mth usage (Celcom FUP). Pls purchase additional volume or we reserve the right to control yr broadband speeds. TQ"

Bile udah dpt mesej rope gitu, dlm pale otak aku udah tepikiyo dh.

"Lambat le berok aku lepas nie nampaknye."

Tup2..beno le. Bile aku nk on9 jew lembab bebeno le pulak men-loading nye. Rasa cm nk bako jew berok aku nie. Udah lembap serope jelebor jew. huhu


Oleh itu, terbantut le dan jugak x seaktif dulu le aku mendownload movie. On9 tu serope jew. Xboleh dikawal dan disekat lg dh. hihihi




p/s:

  1. Bil belom bayo lg. Udah bayo ok le tu.
  2. Dek kerana aku udah lama beno x nulih entry dlm loghat Perak aku ni le hasil nye. Entry dalam loghat Perak. hihihi
  3. Aku pikiyo ada gak pembaca tulisan kuno aku ni idak le reti loghat Perak kn. Ni aku provide kn sekali 'kamus' loghat' Perak ye. kui3
                       aram = tidak
                       aram nk ngabo = tak bagitahu
                       buleh = boleh
                       kuor = keluar
                       bebeno = sangat
                       pengko = sakit, bengkok
                       koje = kerja
                       rope, serope = rupa, macam
                       tepikiyo = terfikir
                       pikiyo = fikir
                       jelebor = labi-labi (spesies kura-kura)
                       bayo = bayar

(first tyme provide kamus loghat Perak dlm entry...kui3)

0 comments:

Awak 'Like' blog saya?